Tabu

Tabu

Najbliższe koncerty Tabu:

  • 13.08.2017 - Ostróda Reggae Festiwal / Amfiteatr, Ostróda

Tabu to śląski zespół stworzony w 2003 roku. Od tego czasu zagrał prawie pół tysiąca koncertów, wygrał najważniejsze nagrody na muzycznych festiwalach i nagrał 3 studyjne albumy. Zespół został również 2 razy zaproszony do znanej polskiej trasy Punky Reggae Live. Album Endorfina został wydany w 2012 roku i cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród słuchaczy. Zyskał również wiele przychylnych opinii wśród dziennikarzy muzycznych. Najnowsza płyta Meteory, czwarta w dorobku, jest pełena wycieczek po muzycznych stylach, jednak łączy je reggae`owa pulsacja. Każda z piosenek jest osobną historią, prowadzi swoje własne życie, jednak razem tworzą mieszankę o wspólnym fundamencie. Jest nim siła, moc muzycznego przesłania oraz charyzma i prawda życia przekazywana w tekstach.

Muzyka Tabu to głównie reggae z energią i mocno słyszalną sekcją dętą. Usłyszycie tu również świetnie zagrane roots reggae i ska. Teksty są bardzo osobiste ale poruszają też szeroko pojęte tematy socjologiczne.

Tabu gra wiele koncertów, więc grupa jest znana na rodzimej scenie reggae i nie tylko. Kapela jest współorganizatorem jednego z największych polskich festiwali reggae – Najcieplejsze Miejsce Na Ziemi w Wodzisławiu Śląskim.

 

Aktualny skład

Rafał Karwot | śpiew
Marcin Suchy | gitara, śpiew
Kamil Machulec | gitara
Łukasz Kulikowski | bas
Kamil Wójcik | perkusja
Adrian Burczy | instr. klawiszowe
Marcin Nyrek | puzon
Kacper Skoneczny | trąbka
Radosław Drobczyk | saksofon

Dyskografia:

 Jednosłowo (2006 Zima, reedycja 2016 i winyl z 2016)

 

 Salut (2009 Zima, reedycja 2016)

 

 Endofrina (2012 Lou&Rocked Boys)

 

  Przystanek Woodstock 2014 (2014 Złoty Melon)

 

  Meteory (2015 Lou&Rocked Boys)








 

Zobacz pozostałe zespoły

Newsletter

Chcesz wiedzieć co się u nas dzieje? zostaw swój email:

progres