Sedes

Sedes

Najbliższe koncerty Sedes:

  • 29.09.2017 - Dom Kultury / Będzin
  • 30.09.2017 - Muzyczna Meta / ul. Jasnogórska 13, 42-200 Częstochowa
  • 13.10.2017 - ul. Żwirki i Wigury 99a, 02-089 Warszawa / Klub Proxima
  • 14.10.2017 - Klub Zaścianek / ul. Rostafińskiego 4, 30-072 Kraków
  • 20.10.2017 - Fanaberia Art Club / Wrocławska 35, 63-400 Ostrów Wielkopolski
  • 21.10.2017 - Klub ZEBRA Opole / ul. Chabrów 31, 45-221 Opole
  • 27.10.2017 - Krańcoofka - Klub Transportowy / Piotrkowska 29, 90-410 Łódź
  • 28.10.2017 - Klub Gwint / Zwierzyniecka 10, 15-333 Białystok
  • 17.11.2017 - Twinpigs - Miasteczko Westernowe / Katowicka 24, 44-240 Żory, 44-240 Żory
  • 18.11.2017 - Klub Spiżarnia / Piastowska 1, 59-220 Legnica
  • 19.11.2017 - Klub Muzyczny Ucho / ul. Św. Piotra 2, 81-347 Gdynia
  • 01.12.2017 - Labirynt / ul. 1 Sierpnia 11 A, 37-450 Stalowa Wola
  • 02.12.2017 - Klub Graffiti / Al. Piłsudskiego 13, 20-011 Lublin
  • 15.12.2017 - RUDEBOY CLUB / 1-GO MAJA 20, 43-300 Bielsko-Biała
  • 22.12.2017 - Pod Palmą / Cicha 4a, 35-326 Rzeszów
  • 23.12.2017 - Malwa - Ostrowiec Św. / Stawki 45, 27-400 Ostrowiec Świętokrzyski

Sedes powstał w 1980 roku z inicjatywy Jana "Młodego" Siepieli oraz Adama "Kucharza" Zalewskiego, pochodzących z wrocławskiej dzielnicy Krzyki. W zespole występował również Dariusz "Para" Paraszczuk. Jan Siepiela jest aktualnie jedynym muzykiem z oryginalnego składu.
Początki zespołu sięgają 1980 roku, kiedy to w jednym z mieszkań wrocławskiej dzielnicy Krzyki, Młody i Kucharz stwierdzili, że tylko granie w zespole o takiej nazwie może być ich odreagowaniem otaczającej ich ówczesnej rzeczywistości. Pierwszy skład to: Młody-gitara i wokal, Kucharz-gitara, Kajtek-perkusja, Kufel-bas. Ten ostatni wkrótce opuścił zespół, a funkcję basisty przejął Młody. W tym składzie zespół zaczął się cieszyć coraz większym powodzeniem na wrocławskiej niezależnej scenie.
Do historii przeszedł występ Sedesu we wrocławskim parku południowym na lokalnym przeglądzie "Muzyczny Start". Zespół wygrał pierwszą nagrodę (sesja nagraniowa w profesjonalnym studio), a odbierając ją członkowie zespołu wraz z grupą znajomych oddali mocz ze sceny wprost na stolik szanownego jury.
Zespół systematycznie koncertował m.in. na dachu jednego z wrocławskich wieżowców (prąd doprowadzono z jednego z mieszkań), czy też pierwszy w Polsce unplugged, granie na gitarach akustycznych na jednej z ulic Wrocławia. Podczas tego występu członkowie zespołu mieli na sobie tylko majtki, a wszystko odbywało się w lutym. Finał podobny jak podczas Muzycznego Startu.
W 1982 roku Sedes wystąpił po raz pierwszy na festiwalu w Jarocinie.
W 1984 roku nastąpiła zmiana składu. Z zespołu odszedł Kucharz, zastąpił go Celej a na basie zaczął grać Maju. W tym czteroosobowym składzie Sedes wystąpił w Jarocinie w 1984 roku oraz oczywiście koncertował na terenie całego kraju.
W 1985 roku nastąpił rozpad grupy, której drogi rozeszły się w dwie strony. Młody przez chwilę próbował jeszcze utrzymać Sedes w formie przy pomocy Kucharza, co niestety nie sprawdziło się i po kilku miesiącach grupa przestała istnieć a Kajtek i Celej założyli Program 3, formacje początkowo punk rockową a z czasem ewoluującą w stronę bardziej odjechanego i cięższego rockowego grania.
W 1991 roku Młody po kilku wcześniejszych nieudanych próbach postanowił reaktywować zespół. Sedes zaczął występować w składzie: Młody-wokal, Rudy-bębny, Para-bas i Wojtek-gitara. W 1992 roku ponownie wystąpili w Jarocinie podczas nocy pióropuszy, a jesienią wyruszyli wspólnie z Defektem Muzgó w swoją najdłuższą trasę koncertową (ponad 50 koncertów) pod patronatem WOŚP. Trasa zagrana z pełną produkcją koncertową w dużych salach i bez udziału żadnych sponsorów przyniosła dochód.
Jeszcze w sierpniu, tuż po powrocie z Jarocina zespół nagrał swój pierwszy materiał demo. Pojawił się "pośrednik", który obiecał załatwić kontrakt płytowy. Następnego dnia był już wydawca, który zdecydował się wydać materiał w takiej formie. Tym sposobem, nakładem firmy Silver-ton, ukazała się pierwsza kaseta zespołu: Wszyscy pokutujemy.
W 1993 roku zespół nagrał swój drugi materiał K.... jego mać, a także dokonał powtórnej rejestracji części swego debiutanckiego albumu z myślą o wydaniu go na CD. Wydawca (również Silver-ton) nie zdecydował się jednak na wydanie płyty CD z uwagi na małą jeszcze wówczas popularność tego nośnika w Polsce. Materiał ten odzyskany z archiwum znajduje się na płycie Lekcja historii wydanej w 2004 roku. W międzyczasie z zespołu usunięty został Para w związku z systematyczną nieobecnością podczas sesji nagraniowych. Funkcję basisty z powrotem przejął Młody.
W 1993 roku ukazał się również materiał Live, zagrany na żywo w studio przy udziale publiczności. W 1993 roku i w 1994 roku zespół również dużo koncertował, a zimą nagrał swój kolejny studyjny album Sraka praptaka, który ukazał się wiosną 1995 roku. Jesienią Sedes ruszył wraz z zespołem Big Cyc we wspólną trasę pod kryptonimem Big Cyc i Sedes w Szponach Lalamido. Atmosfera skandalu towarzyszyła Sedesowi od jego pierwszych chwil, więc na tej trasie i w tym zestawie nie mogło jej zabraknąć.
Pod koniec 1996 roku na skutek nieustających problemów związanych z nadużywaniem alkoholu (demolki, rozróby, kończące się kolegiami i sprawami w sądach na terenie całego kraju) zespół ograniczył swoją działalność koncertową, a w 1997 roku wydał płytę Delirium.
W 2004 roku wydana została składanka Lekcja historii, będąca zapiskiem najciekawszych nagrań z wydawnictw Wszyscy pokutujemy i K.... jego mać oraz niepublikowanej sesji, która nigdy nie ujrzała swiatła dziennego. 

Dyskografia:

Śledztwo, Źle, Nowy Świat, Nuda - 1981
Celejbereation (1984)
Wszyscy pokutujemy (1992)
Sedes Muzgó – Live (wraz z zespołem Defekt Muzgó) (1992)
Live (1993)
K.... jego mać (1994)
Sraka praptaka (1995)
Delirium (1997)
Lekcja historii (Lou&Rocked Boys 2014)

 Lekcja historii (2015 Lou&Rocked Boys) winyl BlackClear

Zobacz pozostałe zespoły

Newsletter

Chcesz wiedzieć co się u nas dzieje? zostaw swój email:

progres